Jeg er glad for, at vi i Magnus Kjøller Holding-regi, i øvrigt sammen med en bred vifte af andre erhvervsfolk og investorer, er med i Danmarks nye erhvervsbank, Kompasbank A/S, der netop har fået sin licens fra Finanstilsynet.

Bankens fokus er at hjælpe små og mellemstore danske virksomheder med generel bankforretning og finansielle produkter.

Med mindre man har haft det tæt inde på livet, er man måske ikke klar over, hvor utrolig besværligt, tungt og dyrt det i dag er for (særligt nystartede) virksomheder at få et banklån til at vækste sin forretning.

Nutidens krav til bankerne, i forhold til compliance og procedurer, gør, at bankdrift er mere kompliceret end nogensinde før. Det er et evigt voksende, tungt regelsæt, der fra politisk side er blevet pålagt bankerne, så det i mange tilfælde ikke kan svare sig økonomisk at tage erhvervskunder ind, da det kræver for meget manuelt arbejde i forhold til den indtjening, det giver. Kan man i sådan en situation bebrejde bankerne ikke at tage hvad der bliver tabsgivende kunder ind? Nej, egentlig ikke. Det er et resultat af omstændighederne. Omvendt, så mistænker jeg også mange eksisterende spillere for at have haft en lidt for magelig position til at være motiverede til at lave større strukturelle ændringer i deres forretning.

Konsekvensen er, at mange virksomheder i praksis bliver udelukket (hvis de ikke betaler en skyhøj pris) fra noget så essentielt som simpel finansiel infrastruktur, der forhindrer dem i at drive deres virksomheder. Min påstand er, at det er nemmere og billligere for en en lokal nystartet iværksætter at få et erhvervslån i Djibouti end i Danmark.

Så det er et problem – men det bliver nu adresseret.

Kompasbank A/S har i stilhed over de seneste år bygget en ny teknologi, der MARKANT optimerer de interne processer, der ligger til grund for compliance, AML, KYC mm. Det gør, at man har gjort processerne mere automatiske og hurtigere for alle involverede. Det betyder, at bankforretning bliver billigere og tilgængelig for et langt større publikum end tidligere.

At bygge noget op fra bunden – tailor made til tidens krav – er det privilegium, man som nystartet har. Her kan man designe noget fra et blankt stykke papir frem for at være afhængig af legacy-systemer fra 80’erne, som er den virkelighed, danske banker også er udfordret af i dag, når de skal optimere deres processer. Og ja, et friskt sæt øjne på en tung og til dels handlingslammet industri har heller aldrig skadet.

Så hvis du er iværksætter, selvstændig eller er ansat i en virksomhed, der har udfordringer med sin bank, så kan du inde på Kompasbanks hjemmeside www.kompasbank.dk skrive dig op til at få mere information om, hvad banken tilbyder, når de til sommer åbner.

Da Kompasbank har brug for at booste sin organisation nu, hvor licensen fra Finanstilsynet er på plads, er der også en række nyopslåede stillinger, der kan ansøges, til dem der ønsker en karriere i Danmarks nye bank.

Jeg er uendeligt glad for, at Kompasbank, som en stærk, seriøs spiller, melder sig på banen med specifikt fokus på de små og mellemstore virksomheder. Det er på tide, der bliver rusket op i branchen, og jeg kan kun opfordre alle, der kan, til at støtte op!

Læs mere om Kompasbank i denne artikel på FinansWatch.