Jeg tror, at alle menneskers digitale liv hen af vejen vil flytte sig i “Skyen” – tiden hvor vi gemmer ting lokalt på vores computere, eksterne harddiske, DVD’er, telefoner og memorycards er forbi – for mig er det i hvert tilfælde, og det tror jeg in the long run også det bliver for alle andre.

Efter jeg stoppede i CM Network og skiftede til Random ApS har jeg også fået ny email adresse. Min gamle mailadresse har jeg haft i over 10 år, så når jeg nu alligevel skulle “starte forfra”, tænkte jeg at jeg lige så godt kunne gå all in og flytte ALT mit data til skyen.

Derfor kan man vel sige, at jeg har fået et nyt digital liv 😉

Al min data er nu flytet i skyen. Det betyder at alt mit privat- og arbejds data ligger online – og jeg kan tilgå det overalt fra (telefon, tablets og pc). Det føles fantastisk befriende for på den måde skal jeg aldrig bekymre mig over om jeg mister min bærbare og har husket at tage den nyeste backup.

Approach

Fra start låste jeg mig fast på at bruge Google som min cloud-platform. Årsagen var simpel; Google er et viiiiirkelig stort fima, så jeg sæter min lid til at de har styr på deres ting og ikke bare eksisterer i dag, men også i morgen – og så tilbyder de services til både billeder, video, dokumenter, email mv. som spiller suverænt sammen. Jeg har ikke brug for at patche-flere løsninger sammen i et mashup der alligevel ikke fungerer optimalt.

 • Til at overføre mine billeder og video har jeg brugt jeg Googles Picassa. Her kan man downloade et program som organiserer og uploader ens billeder og video (der var ca. 50 GB).
 • Til håndtering af mine dokumenter og øvrige filer bruger jeg Google Drev. Også her findes et add-on program som syncer en mappe på min computer, hvor jeg placerede alle filer der skulle uploades (ca. 100 GB).
 • Til at flytte mails over fra min tidligere email adresse (hvor der var 13 år gamle mails) brugte jeg POP3 med Google Gmail. Dette var lidt af en dræber, og det tog en uges tid at flytte samtlige 150.000 emails over.

Som du nok kan læse, havde jeg virkelig meget data. Min største overraskelse var hvor lang tid det tog at uploade og flytte al data. Jeg havde forventet et par dage, men pga. langsom upload forbindelse og den massive mængde af filer (antalmæssigt) endte hele processen med at tage knap 4 uger!  

Hvordan har min hverdag ændret sig?

 • Jeg bruger ikke længere Microsoft Outlook. Alt foregår på web – både email og kalender. Samspillet mellem devices (iPhone+iPad) virker mere smooth.
 • Jeg bekymrer mig ikke længere over om at min bærbare computer går i stykker eller om jeg skulle miste den. Al data ligger tilgængelig online.
 • Jeg har masser af plads på min computer og skal ikke forholde mig til at “rydde op”.
 • Alle mine accounts er blevet ændret til den samme email adresse og jeg har styrket sikkerheden ved samtidig ændre mine kodeord til noget med en højere kompleksitet end tidligere.
 • Hver gang jeg tager et billede på min iPhone bliver det automatisk uploadet til Google Picassa – instant backup. Smart!
 • Alle mine kontaktpersoner er automatisk på alle mine devices, altid opdateret med seneste data.
 • Fil søgninger er blevet lettere og minimerer behovet for diktatorisk streng filstruktur som tidligere. Det gør jeg igennem min browser – og modsat Windows søgning, så er Google både hurtig og grundig!
 • Ved at have fælles dokumenter delt fra Google drev kan flere mennesker arbejde på det samme dokument – fx. projektregneark mv.

 

Sikkerhed

Jeg har altid gået op i at alle mine devices er sikret med gode kodeord mv., men jeg har hørt fra enkelte jeg har talt med om hvorfor jeg ikke er mere bekymret for sikkerheden end jeg er – når det kommer til om nogen læser med eller kan bryde ind.

Well, den måde jeg ser på det er, at vi i forvejen korresponderer på Facebook, bruger Gmail og 100 andre services til at kommunikere – så hvad er nyt?

På samme måde som der er usikkerhed i alt, så er der naturligvis også ved at lægge det op i skyen. Spørgsmålet er bare, hvor stor den trussel er – jeg ser det som en meget lille trussel, fordi hell, hvis det er for at gemme mig fra NSA så skulle jeg nok bare cutte alt forbindelse til internettet anyway – de læser nok i forvejen med på min Facebook, Gmail – så det gør nok ikke meget fra eller til om de også ser mine feriebilleder.

Den største usikkerhed er for mig, at tingene godt kan blive lidt besværlige hvis man er offline. Dog skal det siges, at mails, filer mv. bliver cachet langt hen af vejen, så det er ikke umuligt at leve uden netadgang.

Screenshots

Oversigt over mit drev fra brwoseren

… og på iPhone:

Screenshot af mit drev fra Googles Drev-app til iPhone

 

Videreperspektivering

Hvis man tager fremtidsbrillerne på, tror jeg at vi kommer til at kappe endnu flere bånd ifht. den måde vi lever vores digitale liv i dag… Fx…

 • Jeg planlægger at rejse en del og en af problemerne ved det er, at jeg får pisse store telefonregninger. I takt med at dataforbindelser bliver billigere og mere udbredt, kunne jeg godt finde på at få et mobiltelefonnummer igennem Skype og sige farvel til den måde jeg traditionelt betragter mobiltelefoni på.
 • Mit TV signal har ikke virket i en måneds tid, og jeg har ikke lige fået taget mig sammen til at gøre noget ved det…  Det viser sig jo, at de ting jeg alligevel ser (serier, dokumentarer mv. ) ser jeg i stedet på iTunes, Netflix mv. – og når der er station-specifikke programmer der er interessante plejer jeg at kunne se dem på web fra min tablet PC (DR, TV2, TV2-regionalprogrammer) da de fleste alligevel publiserer programmer og nyhedsudsendelser.
 • Aviser… dem læser man online. Men udbudet og dybden er stadig for dårlig. Jeg har aldrig i mit liv abonneret på fysiske papiraviser. I min optik, skal der dog stadig ske en del modning i nyhedsbranchen før at man får succes med kvalitets nyheder der gemmer sig bag Paywalls. Fx. tror jeg først at danskerne vil tage betale nyheder på nettet til sig, den dag at medieselskaberne går sammen – på samme måde som musikindustrien gjorde det ala Spotify – og laver en fælles paywall, så man kun skal betale ét sted og derfra kan få adgang til alles nyheder.
 • Efter Spotify er kommet til Danmark, er jeg stort set holdt op med at købe musik i iTunes. Jeg har derfor heller ikke længere tunge musik-filer lagret på min computer. Det er en udvikling jeg tror kun bliver endnu mere udbredt i fremtiden – og hvorfor Apple helt sikkert køber Spotify eller kommer med deres eget alternativ.

Så det er mit nye digitale liv…

Hvordan ser dit ud – og hvordan tror du fremtiden kommer til at se ud?