Debatindlæg: I blander jer i alt for meget, politikere!
Den tryggeste tid at være virksomhedsejer på er over sommeren. Ja, det kan godt være, at kontoret er ferieramt, at der kan gå lidt langt mellem ordrerne, og det hele går lidt mere sløvt. Men sommeren har også ét helt stort plus: Man behøver ikke at kigge sig over skulderen efter velmenende politikere og deres “løsninger”.
Bevares, der er en masse gode grunde til at have dygtige, arbejdsomme politikere. Den offentlige sektor skal konstant fornyes – om det reelt sker, er et passende emne til en anden gang – samfundet bliver nødt til at forholde sig til politiske strømme fra udlandet, og så har DJØF’erne i embedsværket ligesom alle andre behov for en klar strategisk ledelse.
Ikke alt er et politisk problem
Men fra tid til anden, er noget af det vi allermest har brug for ikke handlekraftige politikere. Vi mangler i stedet nogen, der kan konstatere det helt åbenlyse: “Det her er ikke et politisk problem”. Apati er ofte det vigtigste egenskab en politiker kan have.
Det sker bare utroligt sjældent i dag. Hver gang medierne sætter spotlyset på et nyt problem, så står politikerne i kø for at levere løsninger: Strengere regler, nye forbud, flere penge.
Problemet er bare, at det i sidste ende er virksomhederne, som kommer til at betale regningen for politikernes populisme.
“Vi møder år for år mere detailregulering, der styrer alt fra størrelsen på skrivebordene til mængden af ledningerne på gulve”
De tårnhøje danske erhvervsskatter gør det svært at investere, hvor det giver mest mening, mens personskatterne presser lønnen op og i sidste ende besværliggør virksomhedernes evne til at konkurrere globalt. Ikke nok med det, møder vi år for år mere detailregulering, der styrer alt fra størrelsen på skrivebordene til mængden af ledningerne på gulvet.
Når det gælder iværksættere, der i virksomhedens første leveår har rigeligt travlt med at vækste, så skal man på ingen måde undervurdere, hvor absurd mange regler, man bliver nødt til at sætte sig ind i, når man ansætter første mand på kontoret.
Unødvendige afgifter og forbud
Som selvstændig virksomhedsejer, må man også stå på mål for de mest mærkelige krav: Som eksempelvis reglen om, at alle som udgangspunkt skal betale et særligt renovationsgebyr for at få hentet virksomhedsaffald. Hvor meget mening giver det lige for en app-udvikler, der bruger 99 pct. af sin tid foran sin Macbook på hjørnecafeen?
“Politikerne fra begge sider af Folketinget falder lige nu over hinanden for at foreslå indsatser mod bureaukrati og unødvendige afgifter og forbud”
På en forretningsrejse til England så jeg præmieeksemplet på en god politiker. En lokal TV-station fulgte op på en sag om et barn, der var druknet i den lokale andedam, og forhørte borgmesteren, hvad han agtede at stille op, for at undgå at det skete igen. Mens den gennemsnitlige danske politiker allerede havde været i fuld gang med at opsætte hegn, skilte og blinkende lystavler, så svarede den britiske borgmester helt rolig: “Det var en forfærdelig sag. Lad os håbe, at det ikke sker igen. Men det er ikke en politisk opgave at sikre. Det må vi have en tillid til, at lokalområde kan arbejde på.” Bum, så var den sag lukket. Hvor ofte sker den slags lige herhjemme?
Politikerne fra begge sider af Folketinget falder lige nu over hinanden for at foreslå indsatser mod bureaukrati og unødvendige afgifter og forbud. Det er bestemt positivt. Men hvis det reelt var noget, de mente seriøst, så kunne de starte med at lade sig inspirere af den britiske borgmester.
Så næste gang et lille barn slår tåen, en offentligt ansat laver en tastefejl, eller en virksomhed dummer sig, er her en tretrinsguide til, hvad en god politiker skal sige:
1. “Det er forfærdeligt.”
2. “Lad os håbe, at det ikke sker igen.”
3. “Det er ikke et politisk problem.”
Sværere behøver det såmænd ikke at være!
Ovenstående debatindlæg bragt i Børsen den 6. februar 2017.